ползи от тамяна

Чистият тамян – това е смолата на много рядкото дърво Босвелия, което расте в арабските страни. Стакти е смирна от дърво със стиракс (смирна). Можете да разгледате и поръчате босвелия тук.

Ониха не е нищо друго, а черупка от специален вид мекотели, които живеят в Червено море. Разкъсани на прах, те се използват в медицината от древни времена.

Събирайки на едно тези компоненти, учените се опитали да установят свойствата на истинския библейски тамян. Резултатът ги изненадва: тамянът е мощен имуностимулант!

Така се оказва, че когато свещениците прикадяват болните с тамян, димът олицетворява свещените сили, изпълващи стаята с аромата на тамян. В медицински смисъл – убиване на вируси и патогени.

Най-малките частици, преминаващи през белите дробове в тялото, имат невероятен лечебен ефект. Димът на тамяна съдържа вещества, които преодоляват стреса и помагат да се справим с нервно изтощение, панически атаки и безсъние.

Ароматът на тамян укрепва паметта. През Средновековието арменският лекар Амирдолат Амасяций пише: “С горещата си и суха натура, тамянът укрепва ума и изцелява забравата”. Даоистите препоръчват тамян като средство за удължаване на живота. Опитахте ли вече нашия благоуханен тамян ?

В Руските манастири, например, за укрепване на здравето от древни времена, се пие вода, наситена с тамян. Благоуханен тамян – той лекуваха болните.

В края на краищата, тамянът, както и молитвата, са повече лекарство за душата, отколкото за тялото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *